Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Hilal Taktiği
 İlginçler   3662   14.02.19   14.02.19   0
hilaltaktigi.jpg

Hilal taktiği eski Türk devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından sıklıkla uygulanan askeri bir taktiktir. Bu taktik kurt kapanı veya turan taktiği olarak da bilinir. Taktiği uygulayacak ordunun yüksek manevra kabiliyetine sahip olması gerekir. Aksi takdirde savaş kaybedilir. Bu açıdan sadece belirli orduların uygulayabildiği bir taktiktir. Amaç düşman ordunun etrafını sarmak ve yok etmektir.

 

Hilal taktiğini uygulayacak ordu 3 temel kısıma ayrılır; sol kanat, merkez ve sağ kanat. Ayrıca merkez kendi içinde ön merkez ve arka merkez olarak ikiye ayrılır. Savaşı yöneten komutan, padişah veya hakan genellikle arka merkezde yer alır.

  Hilal Taktiği  

1 - Savaşın başlamasıyla ön merkez düşmana doğru hücuma kalkar.

  Hilal Taktiği  

2 - Bu hücum bir aldatmacadır. Düşmanla kısa bir süre savaşan ön merkez geri çekilmeye başlar. Düşman birlikleri savaşı kazanacaklarını düşünerek geri çekilen ön merkezi takip eder. Geri çekilen ön merkezde at üstünde giderken arkaya ok atabilen askerler yer alır. Bu sayede geri çekilme esnasında bile takip eden düşmana kayıplar verdirilir. Dört nala giden atın üstünden arkaya doğru isabetli bir ok atmak beceri isteyen bir harekettir. Ata binmede uzman olan Türkler bu hareketi en başarılı yapan halk olmuştur.

  Hilal Taktiği  

3 - Ön merkez geri çekilirken sağ ve sol kanatlar düşmanın etrafını sarmak için harekete geçer.

  Hilal Taktiği  

4 - Düşmanın ön merkezi takip etmesi ve kanatların hücumu ile düşman hilal şeklindeki tuzağa düşürülür. Taktiğin adı da buradan gelmektedir.

  Hilal Taktiği  

5 - Düşman ne olduğunu anlayamadan ön merkez geri dönerek savaşmaya başlar. Aynı zamanda sağ ve sol kanatlar düşman kanatlarını merkeze doğru iter.

  Hilal Taktiği  

6 - Kanatların ve arka merkezin hareketi ile düşman çember içine alınır.

  Hilal Taktiği   Hilal Taktiği  

Coğrafi şartlar uygun ise sağ ve sol kanatlar saklanır ve savaş meydanının dışında yer alır. Ön merkez geri çekilmeyi bitirdiğinde saklanan sol ve sağ kanatlar düşmanı çember içine alır.

  Hilal Taktiği   Hilal Taktiği  

Tarihteki savaşlara baktığımızda çember içine alınmış bir ordunun kurtulması mucizedir. Bu nedenle bir ordu ne kadar kalabalık olursa olsun çember içine alındığında rahatlıkla mağlup edilebilir. Bu sayede Türk orduları kendilerinden kat kat fazla orduları mağlup etmeyi başarmışlardır.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%66
%34

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap