Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Basınç Elektrik (Piezoelektrik)
 Teknoloji   8431   10.11.17   29.11.17   0
piezo.jpg

Basınç elektrik veya piezoelektrik, bazı katı maddelerin sıkıştırılma ile elektrik yükü oluşturma yeteneğidir. Ayrıca bu maddelere elektrik akımı uygulandığında ses dalgaları üretirler. İlk olarak Pierre Curie ve Jacques Curie kardeşler tarafından 1880 yılında açıklanmış, ilk uygulaması ise 1917'de denizaltıların belirlenmesi için icat edilen sonar sistemi olmuştur. Teknolojinin gelişmesi, yeni piezoelektrik kristallerin keşfi ve üretimi sayesinde, günümüzde pek çok alanda piezoelektrik katılar kullanılmaktadır.

 

Yaygın olarak kullanılan piezoelektrik katısı, kuartz kristalidir. Kuartz, silisyum ve oksijen atomlarından oluşmuş bir kristaldir.

  Piezoelektrik  

Piezoelektrik katılar, mekanik çekme ve sıkıştırma ile alternatif akım üretirler. Kuartz sıkıştırıldığında veya çekme uygulandığında, molekülün şekli değişerek, artı ve eksi kutuplar oluşur.

  Piezoelektrik  

Sıkıştırma ve çekme işlemlerinin kısa süreli aralıklarla tekrarlanması, artı ve eksi kutuplarının sürekli yer değiştirmesine yani alternatif akımın oluşmasını sağlar.

  Piezoelektrik  

Oluşan akımın büyüklüğü, sıkıştırma veya çekmenin şiddetine göre değişir. Manyetolu çakmaklardaki kuartz kritali, uygulanan ani sıkıştırma ile yüksek voltajlı elektrik akımı üretir. Oluşan elektrik akımı birbirine temas etmeyen fakat birbirine yakın iki iletken arasında atlama yaparak kıvılcım oluşturulur. Gazın da buradan geçmesiyle, çakmak gazı tutuşur ve çakmak yanar.

  Piezoelektrik  

Sıkıştırma ve çekme ile elektrik üretme yeteneği sayesinde elektronik enstrümanlarda, ses tanıma sistemlerinde, hırsız alarmlarında, tıptaki bazı tanı cihazlarında, dokunmatik ekranlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.

  Piezoelektrik  

Piezoelektrik özelliği sahip maddeler, basıç uygulandığında elektrik üretebildiği gibi, elektrik enerjisi uygulandığında, ses dalgaları üretir. Bunun nedeni, piezoelektrik madde moleküllerinin elektrik enerjisi ile titreşmeye başlamasıdır. Uygulanan akım şiddeti ile titreşimler yani oluşan sesin frekansı (inceliği-kalınlığı) ayarlanabilir. Bu özelliği ile ses kalitesi önemsenmeyen alanlarda; bilgisayarlarda (buzzer), saatlerde, alarm sistemlerinde, eski tür radyolarda ses üreteci olarak kullanılır. Ayrıca ses dalgaları üretmesiyle, gemilerdeki sonarlarda ve tıpta kullanılan ultrason cihazınlarında kullanılır.

  Buzzer  

Gelecekte kullanılmak üzere farklı piezoelektrik sistemler düşünülmektedir. Bu sistemlerden biri, yollara piezoelektrik kristalleri döşeme fikridir. Bu sayede taşıtlar veya yayaların oluşturduğu basınç ile elektrik üretilecektir. Özellikle yoğun taşıt veya yaya yollarında yüksek miktarda elektrik üretilmesi planlanmaktadır.

  Piezoelektrik  

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap