Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Güneş Enerjisi ile Şarj Olabilen Cep Telefonları
 Teknoloji   7815   06.01.18   06.01.18   0
solartel.jpg

Her yıl daha gelişmiş ve yeni özelliklere sahip akıllı telefonlar piyasaya sürülmektedir. Kameralar, ses ve yüz tanıma sistemleri, hız, ekran boyutu gibi özellikler sürekli olarak geliştirilmektedir. Her ne kadar bu gelişmeler oldukça hızlı olsa da batarya problemi için kayda değer bir çözüm bulunmamaktadır. Tam dolu standart bir akıllı telefonunun şarjı en fazla bir gün yeterli olabilmektedir.

 

Araştırmacılar kendi kendini şarj olabilen akıllı telefon hayali ile güneş enerjisinden faydalanmayı düşündüler. Samsung bu fikri hayata geçiren ilk firmadır. 2009 yılında geliştirilen Guru E1107, bir saatlik güneşlenme ile 5 ila 10 dakikalık konuşma süresini karşılayacak miktarda enerji üretebilmekteydi. Telefon, elektrik kesintilerinin çokça yaşandığı Hindistan'da piyasaya sürülmüştür. Samsung bu projenin gelecek vaadettiğini düşünerek, Blue Earth (Mavi Dünya) adında güneş enerjisi ile şarj olabilen bir telefon daha geliştirmiş ve pek çok ülkede satışa sunmuştur. Fakat Blue Earth'ün üretimi, piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra durdurulmuştur.

  Samsung Solar Telefonlar  

2010 yılında Puma ve Sagem ekipleri bir araya gelerek Puma adında güneş enerjisi ile şarj olabilen bir telefon geliştirdiler. Elde edilen enerjinin çok az olması nedeniyle bu telefonun üretimi de kısa sürede durdurulmuştur.

  Puma  

Bu denemelerden sonra pek çok telefon üreticisi güneş enerjisi ile şarj olabilen telefon projelerinin olduğunu duyurmuştur. Bu projelerden en dikkati çeken, Japon şirketi Kyocera'nın geliştirdiği cep telefonudur.

  Kyocera  

Kyocera'nın telefonu 2 saatlik güneş enerjisi ile 15 dakikalık konuşmayı karşılayabiliyor. Bu telefondaki en önemli gelişme ise şeffaf üretilen güneş panelinin telefonun ekranına eklenmesidir.

  Kyocera  

Peki şimdiye kadar neden yüksek performanslı güneş enerjisi ile şarj olabilen bir telefon geliştirilemedi? Uzmanlar bunun nedenlerini

 

Telefonların genellikle cep veya çanta gibi karanlık ortamlarda tutulması,

 

Cep telefonu boyutlarında güneş panellerinin kullanılması ve bu yüzden üretilen enerji miktarının düşük olması

 

Ayrıca küçük güneş panellerinin kullanılması nedeniyle yeterli miktardaki enerji üretimi için yoğun ışık zorunluluğu

 

olarak sıralıyorlar. Bu zorluklar yüzünden şirketler başka çözüm yolları aramışlardır. Şu anda batarya problemi için kullanılan çözüm, şarj süresini kısaltmaktır. Bu amaç için hızlı şarj olabilen telefonlar ve yüksek güç üretebilen özel şarj cihazları üretilmiştir. Şimdilik hızlı şarj yöntemi güneş enerjisine göre daha uygun bir çözüm olarak gözüküyor. Bu konudaki gelişmeler nasıl olacak, bekleyip göreceğiz.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap