Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Beyaz ve Kahverengi (Esmer) Şeker Karşılaştırması
 Bilim   7778   05.06.18   20.09.18   0
seker.jpg

Her ne kadar kahverengi (esmer) şekeri daha sağlıklı olarak düşünsek de beyaz şekerden çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. Genel olarak kahverengi şekerin daha az kimyasal işleme tabi tutulduğu, bu nedenle renginin kahverengi olduğu ve az sayıdaki kimyasal işlem nedeniyle de daha sağlıklı olduğu düşünülür. Peki bu düşüncelerimiz gerçekten de doğru mu?

 

Bu iki tür şeker arasında dikkate alınamayacak kadar küçük farklar vardır. Şekerin üretimi sırasında melas adı verilen bir yan ürün oluşur. Melas, şurup kıvamında yoğun, yarısından fazlasını şekerin oluşturduğu kahverengi bir sıvıdır.

  Şeker  

Kahverengi şeker melas içeren şekerdir. Bu nedenle rengi kahverengidir. Ayrıca melas nedeniyle kokusu ve tadı da beyaz şekerden biraz farklıdır. Beyaz şekeri elde etmek için saflaştırma işlemleri uygulanır ve melas tamamen ortamdan uzaklaştırılır. Şekerden ayrılan melas çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılır. Yani beyaz ve kahverengi şeker arasındaki tek fark kahverengi şekerin melas içermesidir.

 

Amerika Tarım Dairesinin verilerine göre 1 kaşık beyaz şeker 16 kilokalori, 1 kaşık kahverengi şeker ise 17 kilokaloridir. Melas nedeniyle kahverengi şekerde kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum gibi bazı mineraller bulunurken beyaz şekerde bu tür mineraller bulunmaz. Fakat minerallerin miktarı önemsenmeyecek kadar düşüktür. Bu nedenle iki şeker arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Kahverengi şeker daha sağlıklıdır veya beyaz şeker daha zararlıdır demek yanlış olur. Eğer fazla tüketilirse iki tür şeker de sağlık açısından zararlıdır.

 

Beyaz ve kahverengi şekerler arasındaki tek fark kahverengi şekerin tadının, kokusunun ve aromasının biraz daha farklı olmasıdır. Ayrıca beyaz veya kahverengi şeker kullanımı kek, kurabiye gibi ürünlerin doku, aroma ve görünüş özelliklerini değiştirir. Bu nedenle bu tür ürünlerde istenilen özelliklerine göre kahverengi, beyaz veya her iki şeker türünün karışımı kullanılır.

  Şeker  

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap