Fraunhofer Çizgileri
Yaşam kaynağımız güneş başlıca hidrojen, helyum ve eser miktarlarda diğer elementlerden oluşur. Bu elementlerin miktarlarına bakarak güneşimizin ne zaman kırmızı bir deve dönüşerek yok olacağını ve kaç yaşında olduğunu söyleyebiliyoruz. Ayrıca bu ölçümü evrende gözlemleyebildiğimiz bütün yıldızlar için de yapabiliyoruz. Peki yıldızların hangi elementten oluştuklarını ve bu elementlerin miktarlarını nasıl biliyoruz?
Yıldızlardaki füzyon reaksiyonları sonucunda gama ışınları, görünür ışık, kızılötesi, ultraviyole ve radyo dalgaları gibi Elektromagnetik Radyasyonlar oluşurak uzaya saçılır. Bu radyasyonlardan sadece görünür ışığı analiz ederek yıldızların hangi elementlerden oluştuklarını, ne kadar ömürlerinin kaldıklarını ve kaç yaşında olduklarını hesaplayabiliyoruz.
Alman Joseph von Fraunhofer optik üzerine başarılı çalışmalar yapmış bir bilim adamıdır. Fraunhofer'ın en büyük başarısı teleskopların lenslerini geliştirerek, görüntünün netliğini artırmak olmuştur.
Fraunhofer, lens çalışmaları sırasında güneş ışığını prizmadan geçirmiş ve oluşan renk spektrumunu detaylı bir şekilde incelemiştir. Bu inceleme sonucunda spektrumda bazı siyah çizgilerin olduğunu keşfetmiştir. Spektrumda toplam 574 adet siyah çizginin olduğunu bulan Fraunhofer bu çizgileri harfler ile işaretlemiştir. Bu keşfinden dolayı bu çizgilere Fraunhofer Çizgileri denilmiştir.
Fraunhofer bu gizemli çizgilerin ne olduğunu bulamadan 39 yaşında tüberkülozdan hayata gözlerini yummuştur. Fraunhofer'ın keşfinden yaklaşık 45 yıl sonra Robert Bunsen ve Gustav Kirchhof adlı bilim adamları sonunda bu çizgilerin ne anlama geldiklerini bulmuşlardır. Gustav ve Kirchhof farklı elementlerin farklı dalga boylarındaki renkleri absorbladıklarını keşfetmişlerdir.
Güneşteki füzyon reaksiyonları sonucunda oluşan ışık güneşten uzaya doğru saçılır. Fakat güneşin atmosferindeki bazı elementler oluşan ışığın kendilerine göre uygun dalga boylarındaki renk ışınlarını absorbe ederler yani emerler. Bu nedenle ışığın bir kısmı güneşten dünyamıza ulaşamaz. İşte Fraunhofer'ın bulduğu siyah çizgiler güneş atmosferinde absorbe edilen renk ışınlarının dünyaya ulaşmayan kısımlarıdır.
Bu buluştan sonra çalışmalar hız kazanmış ve hangi elementin hangi dalga boylarındaki renk ışınlarını absorbladıkları tespit edilmiştir. Böylece spektrumdaki siyah çizgilere hangi elementlerin neden olduğu bulunmuştur. Bu da güneşteki elementlerin neler olduğu ortaya çıkarmaktadır. Fraunhofer çizgilerinin yoğunluk ve genişlikleri de hesaplamalarda kullanılarak, elementlerin miktarları hesaplanabilmektedir. Aşağıdaki videoda sodyumun neden olduğu siyah çizgileri görebilirsiniz.
Hidrojenin Absorpsiyon Çizgileri
Yıldızlar füzyon reaksiyonları ile hidrojen atomlarını yakıt olarak kullanır ve sonuçta helyum atomlarını oluştururlar. Hidrojen ve helyum oranından yıldızların yaşları ve ne kadar ömürleri kaldıkları hesaplanabilmektedir. Yani günümüzde bir yıldız hakkındaki temel bilgileri edinebilmemiz için yıldızın ışığını analiz etmemiz yeterlidir. Aşağıda Avustralya Uluslararası Üniversitesi tarafından gözlemlenen ve incelenen SM0313 adlı yıldızının spektrumunu görebilirsiniz.
SM0313 Hakkında Bilgi : Evren ilk oluştuğunda sadece hidrojen ve helyum atomları vardı. (%75 Hidrojen, %25 Helyum) bu nedenle ilk yıldızlar sadece hidrojen ve helyumdan oluştular. Bu yıldızlar ömürlerini tamamladığında patlayarak diğer atomlar oluşmaya başladı. SM0313'ün ışığı analiz edildiğinde içerdiği demirin güneşteki demirden 10 milyon kere daha az olduğu bulunmuştur. Bu keşif yıldızın henüz demirin az olduğu çok eski zamanlarda oluştuğunu göstermektedir. Yani gözlemlediğimiz en eski yıldızlardan biri bu yıldızdır.
- Yayın Süresi : 2636 Gün
- Konu Sayısı : 277 Bilim Konuları : 118 Teknoloji Konuları : 42 Web-Tasarım Konuları : 42 İlginçler Konuları : 63 Gezi Konuları : 12 En Popüler : Sonsuz İşlemleri 246123 Kere En Çok Yorum Alan : Logaritma Nedir, Ne İşe Yarar, Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanılır? 19 Kere En Çok Değerlendirilen : Napier'in Kemikleri (Matematik) 151 Kere
Satrançta Piyonun Geçerken Alması Kuralı (En Passant)
En passant kuralı nedir, ne zaman uygulanır...
Işık Hızında Bağıl Hız
Işık hızında giden cisimler için bağıl hız hesaplamaları...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
Newtonun karantina günleri ve icatları...
Çamaşır Suyu Nedir? Nasıl Temizler?
Çamaşır suyunun yapısı, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Dünyanın Yaşını Nasıl Biliyoruz?
Dünyanın yaşını hesaplama yöntemleri...
Salgın Hastalık Dereceleri : Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik
Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik Nedir?
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
Hafif, orta, orta-koyu, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin özellikleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve demleme yöntemleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri
Popüler kahve çeşitleri ve ölçüleri...
Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta
Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri ve farkları...
Sayıların Sınıflandırılması (Matematik)
Matematikte sayıların sınıflandırılması : Kompleks, Sanal, Gerçek, Doğal, Rasyonel, İrrasyonel...
Websiteniz İçin Bedava Güvenlik Sertifikası (SSL Sertifikası)
Tamamen bedava güvenlik sertifikası nasıl elde edilir, nasıl yüklenir?
Wi-Fi Şifresini Görme (Windows 7 - 10)
Programsız, kodsuz wifi şifresini görme yöntemi.
Kolay Ezberleme Yöntemi : Anımsatıcılar
Kolay ezberleme yöntemlerinden anımsatıcılar : Mnemotekni
Tarayıcılarda Ön Bellek İşlemleri (Normal Yükleme - Tam Yükleme - Ön Belleği Boşaltma)
Tarayıcılarda normal yükleme ve tam yükleme ne demektir, nasıl yapılır?
Takip, Reaksiyon, Fren ve Durma Mesafesi
Reaksiyon, fren, durma ve takip mesafesi nasıl hesaplanır, bilimsel detaylar.
Bilgisayarda Müzik Nasıl Yapılır?
Sadece bilgisayar programları kullanarak gerçekçi müzik nasıl oluşturulur?
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
Bu uygulama ile Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayabilir ve sonucu değerlendirebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Özellikleri
Hidrojen peroksit nedir, sağlık açısından ne gibi etkileri vardır?
Photoshop'ta Ortalama İşlemleri
Photoshop'ta ortalama işlemleri nasıl yapılır?
Bu kısımdan sitemizdeki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- Abonelik Sistemi kaldırıldı. 11.03.2020
- Arama Motoru Google Özel Arama olarak değiştirildi. 15.10.2019
- Yıllık sunucu bakımı tamamlandı. 04.10.2019
- Konulara kaynaklar eklendi. 10.07.2019
- SSL sertifikası eklendi. 31.05.2019
Gitar çalmayı öğrenmek, yeteneğinizi geliştirmek, popüler tab ve akorlar için gitaregitim.net sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.