Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Kolay Birim Dönüştürme Yöntemi
 Bilim   3069   30.10.19   30.10.19   0
birimdonusturme.jpg

Birim dönüştürme işlemleri zaman zaman kafa karıştırıcı ve zor olabilir. Fakat bahsedeceğim bu yöntem ile birim dönüştürme işlemleri hatasız ve oldukça kolay hale gelecektir. Ayrıca bu yöntemi matematikten fiziğe, astronomiden günlük hayattaki dönüşümlere kadar her türlü birim dönüştürme işleminde kullanabilirsiniz.

 

Kolay bir örnek vererek başlayalım : 12 yıl kaç saniyedir?

 

Elbetteki dönüşüm işlemlerini yapabilmek için 1 yılın kaç gün, 1 günün kaç saat, 1 saatin kaç dakika ve 1 dakikanın kaç saniye olduğunu bilmemiz gerekir. Sorumuzdaki bütün gerekli bilgilere sahibiz, işlemlere geçebiliriz.

 

Bildiğiniz gibi 1 Yıl 365 Gündür. Bunu matematiksel olarak 1 Yıl / 365 Gün veya 365 Gün / 1 Yıl şeklinde yazabiliriz. İki bölümün sonucu da 1'dir. Çünkü 1 yıl 365 güne eşittir. İşlemlerdeki 365 Gün yerine 1 Yıl yazarsak 1 Yıl / 1 Yıl = 1 sonucunu buluruz. Yani bu bölme işlemlerini bir çarpım içinde rahatlıkla kullanabiliriz, çünkü çarpma işleminde 1 etkisiz elemandır. Bu sayede herhangi bir hata yapmadan istediğimiz birime geçiş yapabiliriz. Sorumuza dönecek olursak, ilk olarak 12 yılın kaç gün olduğunu bu yöntem ile bulalım.

  Birim Dönüştürme  

Bu kısmı anladıysak çarpma işlemine aşama aşama eleman eklemesi yaparak (1Gün/24Saat, 1Saat/60Dakika gibi) istediğimiz birimi elde edebiliriz. Bu eklemeler ile sorumuzun yanıtını görelim.

  Birim Dönüştürme  

Şimdi biraz daha karışık dönüşümler yapalım. Örneğin 90 km/h kaç m/s' dir. 90 Kilometre/Saat'i metre/saniyeye çevirelim.

  Birim Dönüştürme  

Cevabımız 25 m/s çıktı. Yani 1 saatte 90 kilometre yol alan bir araç 1 saniyede 25 metre yol almaktadır.

 

Son olarak fizik alanında bir dönüşüm yapalım. Farzedelim ki elimizde küp şeklinde bir demir parçası var. Küpün bir kenarını cetvelle ölçtük ve 6 cm bulduk. Bu demir parçasının kütlesini hesaplayalım.

 

Bilmemiz gerekenler demirin yoğunluğu ve demir parçasının hacmidir. İnternetten demirin yoğunluğunu 7874 kg/m3 olarak bulduk. Demir parçasının 1 kenarını 6 cm olarak ölçmüştük. Yani demir parçasının hacmi = Küpün Hacmi = Kenar Uzunluğu3 = 63 = 216 cm3 olacaktır. Dikkat ederseniz yoğunluk kg/m3, küpün hacmi ise cm3 'dür. Bu nedenle ilk olarak yoğunluğu g/cm3 'e dönüştürelim.

  Birim Dönüştürme  

Artık 1 gram demirin 0.7874 cm3 olduğunu biliyoruz. Dönüşümlere devam edebilir ve 216 cm3 demirin kaç gram olduğunu bulabiliriz.

  Birim Dönüştürme  

Bu yöntem ile istediğimiz birim dönüştürmelerini hatasız ve basit hesaplamalar ile yapabiliriz.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap