Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Kuyruklu Yıldız, Asteroit, Meteoroit, Meteor, Meteorit Nedir?
 Bilim   23286   25.11.17   24.09.19   3
asteroid.jpg

Bu makalemde, sıkça birbirine karıştırılan göktaşlarının sınıflandırılmalarından, tanımlarından ve birbirleri arasındaki farklardan bahsedeceğim. Bu karışıklığın en büyük nedeni, göktaşların kolaylıkla sınıf değiştirmesidir. Örneğin bir göktaşı, ilk olarak meteoroit, bir zaman sonra meteor ve daha sonra da meteorit olarak isimlendirilebilir. Öncelikle tanımlamalarımızı yapalım.

 

Göktaşları; kuyruklu yıldız, asteroit, meteoroit, meteor ve meteorit olarak sınıflandırılmıştır.

 

Kuyruklu Yıldız

Kuyruklu yıldızlar; kaya, toz, buz ve katı haldeki bazı gazlardan oluşan bir yapıdır. İçeriği yüzünden bilim dünyasında "kirli kartopu" olarak da isimlendirilir. Kuyruklu yıldızlar güneş gibi bir yıldıza yaklaştıklarında, yapıyı oluşturan bazı katı maddeler, yıldızın sıcaklığı yüzünden gaza dönüşür. Gaza dönüşen maddeler yapıdan ayrılır ve kuyruklu yıldızın arkasındaki kuyruk kısmını oluşturur. Güneş sistemimizdeki kuyruklu yıldızların da gezegenler gibi yörüngeleri vardır. Bu yüzden belirli zaman aralıklarında dünyadan gözlenirler. En bilinen kuyruklu yıldız olan Halley kuyruklu yıldızı her 75-76 yılda bir dünyadan gözlenir. (En yakın gözlem tarihi 2062)

 

Bir kuyruklu yıldız yörüngesinde döndüğü yıldıza yaklaştığında gaza dönüşen maddeler nedeniyle sürekli madde kaybeder. Bu olay periyodik olarak tekrarlandığından zamanla geriye sadece kaya parçası kalır. Bu nedenle kuyruklu yıldızlar zamanla asteroitlere dönüşür.

  Halley  

Asteroit

Asteroitler, genişlikleri çoğunlukla 2 metre ile 1000 km arasında değişen, gezegenler gibi güneşin etrafında dönen kaya parçalarıdır. Büyük asteroitler zaman zaman "cüce gezegen" olarak da isimlendirilir. Sistemimizdeki bu kaya parçaları genellikle Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunurlar.

  Güneş Sistemi  

Güneş sistemimizde bilinen en büyük asteroit, asteroit kuşağında bulunan ve 945 kilometrelik çapa sahip, Ceres'tir. (Ayın yarıçapı 3.474 km, dünyanın yarıçapı 12.742 km)

  Ceres  

Meteoroit

Meteoroitler, asteroitlerden veya kuyruklu yıldızlardan kopan katı maddelerdir. Çoğunlukla çakıl taşı büyüklüğünde olan meteoroitlerin genişlikleri, 10 mikrometreden, 1 metreye kadar değişebilir. Güneş sistemimizdeki çoğu meteoroit, asteroit kuşağındaki asteroitlerden kopan parçalardır.

 

Meteor

Meteor; asteroitlerin, kuyruklu yıldızların veya meteoroitlerin atmosfere girmiş hallerine verilen isimdir. Bu tür göktaşları atmosfere girdiklerinde, sürtünme sonucunda yanmaya başlar. Bu yüzden meteorlara halk arasında kayan yıldız da denir.

 

Meteorit

Meteorit, dünya atmosferine girerek, dünya yüzeyine ulaşabilen gök cisimlerine verilen isimdir.

    Gök Taşları  

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%71
%6
%6
%17

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 bilimvekedi
 25.09.2020
harika bilgiler için teşekkürler,hepsine gök taşı deyip geçiyorduk :)
 Umrunuzda olmasın
 27.01.2019
Ama atmosferdekilere Göktaşı denir...
 Emrah (Yönetici)
 28.01.2019
Türk Dil Kurumu'na göre göktaşı gezegenlerin arasında hareket eden, tümüyle gaz durumuna geçmeden yeryüzüne ulaşan katı cisim, hava taşı, şimşek taşı, uzay taşı, meteor, meteor taşı, meteorit olarak tanımlanmıştır. Yani kavram kargaşasını ortadan kaldırmak ve tanımlamayı en basit hale getirmek için makalede bahsettiğim cisimlerin hepsine göktaşı da denebilir.