Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Petrol Nasıl Ayrıştırılır? (Benzin, Dizel, LPG, Asfalt Üretimi)
 Bilim   47065   18.09.18   23.09.18   5
petrol.jpg

Ham petrol milyonlarca yıl önce denizde yaşayan küçük hayvan ve bitkilerin fosilleşmiş kalıntılarından oluşmuştur. Denizde yaşayıp ölen hayvan ve bitki kalıntıları deniz yataklarına çökmüş ve burada çamur ile kaplanarak zamanla fosilleşmişlerdir. Kalıntıların üstünde oluşan katmanlar, kalıntılara milyonlarca yıl süresince yüksek ısı ve basınç uygulamış, bu sayede kalıntılar petrole dönüşmüştür. Bu nedenle petrol, fosil yakıt sınıfına girer ve sınırlı bir yakıt türüdür. Yeni rezervler bulunamazsa kullanabileceğimiz 50 yıllık petrolün kaldığı tahmin edilmektedir.

 

Petrol çıkarıldıktan sonra rafinerilere taşınır ve burada atmosferik damıtma denilen bir yöntem ile ürünlere dönüştürülür. Ham petrol rafineriye geldikten sonra ısıtılarak kaynatılır ve damıtma kolonuna gönderilir. Damıtma kolonu farklı sıcaklıklara sahip bölmelerden oluşur. Bölmelerin sıcaklıkları aşağıdan yukarıya doğru kademeli olarak düşürülür.

  Petrol  

Kolonda ham petrolü oluşturan maddeler sıcaklıktan dolayı buharlaşarak kolonun en altından üst bölmelere doğru hareket ederler. Üst bölmelere gelen bir madde, eğer bölmenin sıcaklığı maddenin kaynama noktasının altında ise yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Böylece bölmelerde petrolü oluşturan maddeler kaynama noktası farklarından yararlanılarak birbirlerinden ayrılır. Örneğin dizelin ortalama kaynama noktası 270 derecedir. Dizel bu sıcaklığın üstünde buharlaşır, bu sıcaklığın altında sıvı halde bulunur. Dizel kaynayan petrolden buharlaşarak ayrılır ve üst bölmelere gider. Sıcaklığı 270 dereceden az olan bölmeye geldiğinde buhar halindeki dizel, sıvı hale geçer ve ortamdan alınır.

 

Bütan, propan gibi gazlar küçük moleküllü olduklarından kaynama noktaları da düşüktür. Bu nedenle bu gazlar kolonun en üstünden alınır. Kaynama sonrasında buharlaşmayan büyük moleküllü maddeler ise kolonun en altında kalır. Bu maddeler atık maddelerdir ve asfalt-zift olarak kullanılır.

  Petrol  

Son olarak, petrolün rengi genellikle siyah olarak bilinse de içeriğe göre kızıl, yeşilimsi, koyu sarı veya kahverengi olabilir.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%68
%5
%9
%18

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 Mehmet Olgun
 15.07.2022
Dünya yüzeyi 200km derinliğinde karbonlu suyla kaplı olduğu zamanlarda uzayda merkezinde ağır maddelerin oluştuğu bir yıldız parçalanarak parçaları asteroit olarak Dünya yüzeyinin 200km derinlik aralığına inerek yerleşir. Uzaydan gelen maddelerde oksijen olmadığından sulu ortamda suyun oksijenini alarak hidrojeni açığa çıkarır. Diğer tarafta karbonatlı ortamda karbonatın oksijenlerini alarak karbonu açığa çıkarır. Açığa çıkan karbon ile hidrojenin çok miktarda birikiminin reaksiyon şartlarının oluşmasıyla çok büyük patlama, ısı, basınç, depremle ilkönce DOĞALGAZ zincirleme reaksiyonla PETROL oluşur. Dünya yüzeyi 200km derinliğe kadar kısım oluşumu Dünya yüzey maddeleriyle uzaydan gelen maddelerin değiş tokuş yoluyla oluşturdukları bileşik m
 Süleyman
 27.05.2020
Yaklaşıkla 2 litre mazota 0.5 benzin döktüm bunu ayristrabilirmiyiz veya mazotu çoğalarak traktör de kullanilirmi
 Emrah (Yönetici)
 27.05.2020
Benzin ile dizeli kendi imkanlarınızla ayıramazsınız ancak rafineride ayrılabilir. Benzinin dizel motor üzerinde gerçekten çok fazla zararı var. Enejksiyonların tıkanmasından, silindirlerin aşınmasına veya motorun hiç çalışmamasına kadar pek çok olasılık var. Mazot eklemesi ile karışımı güvenli hale getirebilirsiniz ama ne kadar güvenli olur kestirmek gerçekten zor. O nedenle ne gibi bir etki olur kesin bir şey söyleyemem. Ben olsam hiç riske atmazdım. Sonuçta traktör gibi çok pahalı bir araç söz konusu.
 mustafa
 09.03.2020
İçinde 1-2 yemek kaşığı kadar asit bulunan bidona yanlışlıkla 20 litre mazot koydum. Bu mazotu traktörde kullanabilir miyim
 Emrah (Yönetici)
 09.03.2020
Asidin ne olduğu ve ne kadar yoğun olduğu önemli. Fakat her halükarda kullanmanızı önermem. Traktörünüzün motoruna veya yakıt deposuna zarar verebilir. Traktör gibi pahalı bir araç için risk almaya değmez.