Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Yıldızlar Arası Yolculukta Devrim (Starshot Projesi)
 Bilim   2087   08.02.18   09.02.18   0
starshot.jpg

Güneş sistemine en yakın yıldız sistemi Alfa Sentauri'dir. Bu sistem dünyamızdan yaklaşık olarak 4.4 ışık yılı uzaklıktadır. Yani ışık hızında giden bir aracımız olsa bile bu sisteme ulaşmak 4.4 yıl sürer. Şu ana kadar yapılmış en hızlı uzay aracı NASA'nın Juno sondasıdır (İnsansız İnceleme Aracı). Bu sonda jüpitere yaklaştığında dev gezegenin yerçekimi sayesinde saatte 265.000 km.lik bir hıza ulaşmıştır. Bu aracı kapı komşumuz olarak isimlendirebileceğimiz Alfa Sentauri'ye göndersek bile, aracın sisteme ulaşması yaklaşık olarak 17.932 (Onyedibin Dokuzyüzotuziki) yıl sürecektir.

 

Yıldızlar arasındaki mesafelerin akıl almayacak kadar büyük olması güneşimize en yakın yıldızın bile "ulaşılamaz" olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Fakat Breakthorugh Initiatives (Çığır Açan Girişimler) ismindeki dünya dışı akıllı varlıkları aramak için oluşturulan grup, Starshot (Yıldız Atışı) projesi ile yıldızlar arası yolculuğa bambaşka ve uygulanabilir bir bakış açısı getirmiştir. Bu proje teknoloji yatırımları ile tanınan Rus işadamı Yuri Milner, facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve dünyaca ünlü bilimadamı Steven Hawking tarafından oluşturulmuştur. Projeye 2017 Nisan ayında 100 milyon dolar bütçe ayrıldığı duyurulmuştur.

 

Projeye göre yörüngeye lazer ışınları ile hareket eden bir araç yerleştirilecek ve dünyadan araca yoğunlaştırılmış lazer ışını gönderilecektir. Çok hafif olan araç lazerler sayesinde yüksek hızda hareket edecek ve ışık hızının yaklaşık %20'sine ulaşabilecektir. Şu ana kadar üretilen en hızlı uzay aracı, ışık hızının sadece %0.02'sine ulaşabilmiştir. Bu nedenle proje uzay yolculuğu için bir kilometre taşı olarak görülmektedir. Eğer proje başarlı olursa, yaşama elverişli gezegen ve yıldız sistemlerine pek çok araç gönderilmesi düşünülmektedir.

  Yıldızlararası Yolculuk  

Resimde görüldüğü gibi projede kullanılacak insansız uzay aracı, şimdiye kadar uzaya gönderilen araçlardan oldukça farklıdır. Uzay aracı iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım Light Sail (ışık yelkeni) adı verilen, 4 metreye 4 metre genişliğe ve sadece bir kaç atom kalınlığa sahip kısımdır. Bu kısım dünyadan gelen lazer ışınlarına maruz kalacak ve aracın hareketini sağlayacaktır. Aracın ortasında ise ikinci kısım olan ve Starchip (Yıldız Çipi) adı verilen, sadece 4 gram ağırlığında, kameraların, güç kaynağının, yön bulma sisteminin ve iletişim ekipmanlarının olduğu çok küçük bir elektronik cihaz bulunmaktadır. Bu kısım incelenmek istenen gezegen ile ilgili elde ettiği bilgileri dünyaya gönderecektir.

  Yıldızlararası Yolculuk  

Projenin ilk amacı Alfa Sentauri sisteminde yer alan ve yaşama elverişli olduğu düşünülen Proksima B gezegenine bir araç göndermektir. Yolculuğun yaklaşık olarak 20 yıl sürmesi beklenmektedir. Verilerin tekrar dünyaya ulaşması da 4.4 yıl sürecektir.

 

Elbetteki bütün bu anlattıklarım şimdilik sadece projenin planlanan kısmıdır. İlk aşama olarak birkaç Starchip denenmek üzere Haziran 2017'de iki Alman uydusuna eklenerek dünya yörüngesine gönderilmiş ve bilimadamlarınca test edilmektedir. Diğer bir aşama ise lazer ışınları üretip, bu ışınları araca gönderecek bir alt yapı oluşturmaktır. Fakat bu alt yapının büyük miktarda enerji ihtiyacı olacaktır. Dünyaca ünlü Amerikalı teorik fizikçi Michio Kaku'ya göre uygun yoğunlukta lazerlerin oluşturulabilmesi için 100 adet nükleer santralin 2 dakikada ürettiği enerjiye eş değer bir enerji gerekmektedir.

  Yıldızlararası Yolculuk  

Enerji sorununun yanında ışık yelkeni kısmının uygun miktarda lazeri kabul edip fazla lazeri yansıtacak özellikte olması gerekmektedir. Aksi takdirde yoğun lazere maruz kalan kısım eriyecektir. Ayrıca dünya ve Alfa Sentauri arasındaki yolda bazı tehlikeler bulunmaktadır. Gözlenebilen meteoroitler ve asteroitler belirlenip yolculuk güzergahı bu cisimlerin konumlarına göre oluşturulsa da belirlenemeyen mikro meteoroitler araç için büyük tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca giden araçlar bir daha geri gelemeyecektir.

 

Eğer herşey planladığı gibi giderse ilk aracın 20 yıl içinde Alfa Sentauri'ye gönderilmesi düşünülmektedir. Eğer denemeler başarılı olursa şu ana kadar sadece uzay teleskopları ile gözlemleyebildiğimiz pek çok gezegen ve sisteme araçlar göndererek çok daha detaylı bilgiler elde edebileceğiz. Aşağıdaki videoda projenin kısa bir animasyonunu izleyebilirsiniz.

 
 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap