Balıklar Su İçer mi?
İnsan vücudunun %60'ı sudur. Su, vücuttaki kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesinde, yediğimiz yiyeceklerin sindirilmesinde, besinlerin vücutta taşınmasında, vücut sıcaklığının korunmasında ve vücut için zararlı maddelerin atılmasında görev yapar. Bu yüzden Avrupa Gıda Güvenliği Dairesine göre erkekler günde en az 2 litre, kadınlar ise en az 1.6 litre su tüketmelidir. Su, insanlar gibi bütün canlılar için temel ihtiyaçlardan biridir. Peki yaşam ortamları su olan balıklar suyu nasıl vücutlarına alır? Başka bir deyişle balıklar su içer mi?
Cevap hem evet hem de hayırdır. Tuzlu suda yaşayan balıklar bolca su içerken, tatlı suda yaşayan balıklar su içmez. Bunun nedeni osmoz denilen bir olaydır. Osmoz, suyun çok olduğu bir ortamdan az olduğu ortama, ortamlar arasındaki yarı geçirken bir zardan geçişidir. Örneğin bir kaba eşit miktarda ve aralarında yarı geçirgen bir zar olacak şekilde tuzlu ve tatlı su konduğunda, tatlı sudan tuzlu suya su geçişi gözlenir. Çünkü tatlı sudaki su miktarı, tuzlu sudaki su miktarından daha fazladır. Bu fark dengelenene kadar yani iki ortamdaki su miktarı eşitlenene kadar su geçişi devam eder. Osmoz için suyun düşük konsantrasyondan yüksek konsantrasyona doğru hareket etmesi de diyebiliriz. Bu konu için suyun ilerleme yönünün tuz oranı düşük ortamdan tuz oranı yüksek ortama olduğunu düşünebiliriz.
Tatlı su balıklarındaki tuz miktarı, yaşadıkları sudaki tuz miktarından fazladır. Yani tatlı su balıklarında bulunan suyun tuz konsantrasyonu, yaşadıkları ortamdaki suyun tuz konsantrasyonundan fazladır. Bu fark yüzünden osmoz olayı gerçekleşir ve ortamdaki su sürekli olarak deri ve solungaçlardan balıkların vücutlarına girer. Deri ve solungaçlar ise yarı geçirgen membran gibi görev yapar. Bu nedenle tatlı sularda yaşayan balıklar ayrıca su içmez. Hatta sıkça fazla suyu idrar ile vücutlarından atarlar. Eğer tatlı su balıkları su içerlerse şişerler.
Deniz balıklarında ise sudaki ve balıkların dolaşım sistemindeki tuz konsantrasyonu tamamen farklıdır. Çünkü balığın sahip olduğu tuz miktarı deniz suyundan daha azdır. Yani balıklarda düşük tuz konsantrasyonuna sahip su, yaşadıkları ortamda ise yüksek tuz konsantrasyona sahip su bulunur. Bu nedenle balığın bünyesindeki su sürekli olarak solungaçlardan yaşadığı ortama geçiş yapar. Sürekli su kaybeden tuzlu su balıkları, bu kaybı telafi etmek ve dengeyi sağlamak için çokça su içer. Eğer yeterli sıklıkta su içmezlerse büzüşürler. Fakat yüksek miktarda tuzlu su içmek, insanlar gibi balıklar için de zararlıdır. İçilen tuzlu su solungaç ve böbreklerde süzülerek uygun tuz miktarına indirgenir ve kan akışına gönderilir.
Tatlı suların tuzluluk oranı yaklaşık olarak %0.1 iken denizlerin tuzluluk oranı ortalama %3.5'dur. Bu farklılık balıkların su içip içmemesini belirler. Ayrıca bu fark yüzünden genellikle tuzlu su balıkları tatlı sularda veya tatlı su balıkları tuzlu sularda yaşayamaz. Elbetteki bu kurala uymayan bazı balık türleri vardır. Örneğin denizlerde yaşayan boğa köpekbalıkları tatlı suya uyum sağlayabilir. Bu köpekbalıkları denizlerden tatlı sulara geçiş yaptıklarında, su içmeyi bırakırlar, böbrekleri daha az miktarda tuzu filtreler ve idrar miktarı artar. Yani denize yakın bir nehirde bir boğa köpekbalığı ile karşılaşabiliriz. Somon ve deniz yılanı gibi türler ise örihalin denilen bir grubun üyeleridir. Bu türler doğuştan tuzlu ve tatlı suda yaşayabilir. Somonlar tatlı sularda doğar ve hayatlarının büyük bölümünü denizlerde sürdürür. Yaşamlarının sonlarında ise tekrar tatlı sulara gelerek çiftleşirler ve burada ölürler.
- Yayın Süresi : 2547 Gün
- Konu Sayısı : 277 Bilim Konuları : 118 Teknoloji Konuları : 42 Web-Tasarım Konuları : 42 İlginçler Konuları : 63 Gezi Konuları : 12 En Popüler : Sonsuz İşlemleri 230280 Kere En Çok Yorum Alan : Logaritma Nedir, Ne İşe Yarar, Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanılır? 19 Kere En Çok Değerlendirilen : Sonsuz İşlemleri 140 Kere
Satrançta Piyonun Geçerken Alması Kuralı (En Passant)
En passant kuralı nedir, ne zaman uygulanır...
Işık Hızında Bağıl Hız
Işık hızında giden cisimler için bağıl hız hesaplamaları...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
Newtonun karantina günleri ve icatları...
Çamaşır Suyu Nedir? Nasıl Temizler?
Çamaşır suyunun yapısı, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Dünyanın Yaşını Nasıl Biliyoruz?
Dünyanın yaşını hesaplama yöntemleri...
Salgın Hastalık Dereceleri : Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik
Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik Nedir?
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
Hafif, orta, orta-koyu, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin özellikleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve demleme yöntemleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri
Popüler kahve çeşitleri ve ölçüleri...
Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta
Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri ve farkları...
Sayıların Sınıflandırılması (Matematik)
Matematikte sayıların sınıflandırılması : Kompleks, Sanal, Gerçek, Doğal, Rasyonel, İrrasyonel...
Websiteniz İçin Bedava Güvenlik Sertifikası (SSL Sertifikası)
Tamamen bedava güvenlik sertifikası nasıl elde edilir, nasıl yüklenir?
Wi-Fi Şifresini Görme (Windows 7 - 10)
Programsız, kodsuz wifi şifresini görme yöntemi.
Kolay Ezberleme Yöntemi : Anımsatıcılar
Kolay ezberleme yöntemlerinden anımsatıcılar : Mnemotekni
Tarayıcılarda Ön Bellek İşlemleri (Normal Yükleme - Tam Yükleme - Ön Belleği Boşaltma)
Tarayıcılarda normal yükleme ve tam yükleme ne demektir, nasıl yapılır?
Takip, Reaksiyon, Fren ve Durma Mesafesi
Reaksiyon, fren, durma ve takip mesafesi nasıl hesaplanır, bilimsel detaylar.
Bilgisayarda Müzik Nasıl Yapılır?
Sadece bilgisayar programları kullanarak gerçekçi müzik nasıl oluşturulur?
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
Bu uygulama ile Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayabilir ve sonucu değerlendirebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Özellikleri
Hidrojen peroksit nedir, sağlık açısından ne gibi etkileri vardır?
Photoshop'ta Ortalama İşlemleri
Photoshop'ta ortalama işlemleri nasıl yapılır?
Bu kısımdan sitemizdeki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- Abonelik Sistemi kaldırıldı. 11.03.2020
- Arama Motoru Google Özel Arama olarak değiştirildi. 15.10.2019
- Yıllık sunucu bakımı tamamlandı. 04.10.2019
- Konulara kaynaklar eklendi. 10.07.2019
- SSL sertifikası eklendi. 31.05.2019
Gitar çalmayı öğrenmek, yeteneğinizi geliştirmek, popüler tab ve akorlar için gitaregitim.net sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.