Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Jeanne d’Arc (Joan of Arc) Kimdir?
 İlginçler   4513   12.10.19   05.12.19   0
joanofarc.jpg

Jeanne d’Arc (Telaffuzu : Jen Dark, İngilizcesi : Joan of Arc) 1412 yılında Fransa'da doğmuş, 18 yaşında Fransız ordusuna önderlik etmiş ve 19 yaşında içinde cadılığın da bulunduğu suçlamalar sonucunda yakılarak öldürülmüş bir kişidir. 1920 yılında yani ölümünden yaklaşık olarak 500 yıl sonra kilise tarafından Azize ünvanına layık görülmüştür.

 

Jeanne d’Arc Fransa ve İngiltere arasında uzun yıllardır süren ve Yüzyıl Savaşları adı verilen bir dönemde Domremi adındaki bir köyde doğmuştur. 8 yaşına geldiğinde İngiltere Fransa'yı pek çok savaşta mağlup ederek Fransa yönetimi üzerinde söz sahibi olmuş ve bunun sonucunda Jeanne d’Arc'ın köyü de dahil olmak üzere Fransa'nın kuzeyini işgal etmiştir.

 

Jeanne d’Arc 13 yaşına geldiğinde sesler duymaya başlamış ve duyduğu seslerin Tanrı'ya ait olduğunu savunmuştur. Duyduğu sesler Jeanne d’Arc 'a Fransa'yı kurtamasını ve prens Charles'ın kral olmasına yardım etmesini emretmiştir.

 

Jeanne d’Arc bu amaçla 1428'de hala prens Charles'ı destekleyen köyüne yakın kaleye giderek Chinon'da bulunan prens Charles ile görüşmek istediğini söylemiştir. Kale kumandanı elbetteki 16 yaşındaki köylü kızın isteklerini dikkate almayarak bu öneriyi düşünmeden reddetmiştir. Köyüne dönen Jeanne d’Arc köylülerle konuşarak Tanrı'dan mesajlar aldığını ve amacının Fransa'yı kurtarmak olduğunu söylemiştir. Köylüler Jeanne d’Arc 'a inanarak 1429 yılında hep beraber kaleye gitmişlerdir. Kalabalık bir topluluğu karşısında gören kale kumandanı bu sefer Jeanne d’Arc 'a gereken izni vermiştir.

 

Chinon'a ulaşan Jeanne d’Arc 'ı bir sürpriz beklemektedir. Prens Charles Tanrı'yı duyduğunu söyleyen bu küçük kıza bir oyun düzenler. Normal giysiler giyerek kendini halktan biri gibi gösteren Prens, tanıdığı bir arkadaşından kendisinin yerine geçmesini ister. Jeanne d’Arc odaya girer ve hiçbir şey söylemeden kalabalıktaki bir kişiye yönelerek bu kişi önünde diz çöker. Bu kişi kendini gizleyen Prens Charles'tır.

  Jeanne dArc  

Bu olağanüstü durumdan sonra Tanrı'yı duyduğunu iddia eden Jeanne d’Arc din adamlarınca günlerce sorgulanmıştır. Din adamları Jeanne d’Arc' tan Tanrıyı duyduğunu kanıtlamasını istemiş Jeanne d’Arc da kanıtın Orleans'ta kendilerine gösterileceğini söylemiştir. Bu nedenle daha önce Orleans ve Poitiers'ndan hangisine saldıracağını karar veremeyen Prens Charles Orleans'a saldırmaya karar verir. Ayrıca Jeanne d’Arc'ın savaşa katılmasına izin verir. Yapılan savaşta Jeanne d’Arc duyduğu sesin yönergelerine göre savaşı komuta etmiştir. Böylece Fransızlar İngiliz kalesini kuşatmış ve savaşı kazanmıştır.

  Jeanne dArc  

Savaşın kazanılmasıyla Jeanne d’Arc, prens Charles'a krallığını ilan etmesini söyler. Böylece 1429 yılında prens Charles krallığını ilan eder ve Fransız kralı olur.

 

1430 yılında kral Charles, Jeanne d’Arc 'tan İngilizlerle işbirliği yapan Burgandiyanlılara karşı hazırlanan orduya katılmasını ister. Elbetteki Jeanne d’Arc bunu kabul eder. Savaş sırasında düşmana yakın mesafedeyken atından düşen Jeanne d’Arc esir alınır. Burgandiyanlılar Jeanne d’Arc 'ı aylarca esir tutar ve bir yandan da İngilizlerle takas için pazarlık ederler. Sonuçta Jeanne d’Arc 10.000 Frank karşılığında İngilizlere verilir.

 

İngiliz kalesine getirilen Jeanne d’Arc burada papazlar tarafından yargılanır. 70 ayrı suçlamadan kafirlik ve erkek gibi giyinme suçlarının da bulunduğu 12 suçtan suçlu bulunur. Ertesi gün 30 Mayıs 1431'de kent meydanında yakılarak öldürülür.

  Jeanne dArc  

Jeanne d’Arc 'ın ölümünden sonra Yüzyıl Savaşları 22 yıl daha sürmüştür. Bu süre içinde tahtını korumayı başaran kral Charles, Jeanne d’Arc 'ın suçlamalarını düşürmek için bir araştırma başlatır. Araştırmalar sonucunda 1456'da tüm suçlamalar düşürülür. Jeanne d’Arc 1909 yılında Papa tarafından şehit ilan edilir ve 1920 yılında Azize ünvanına layık görülür. Günümüzde Fransa'nın en önemli azizesi kabul edilir. Her yıl yakıldığı gün yani 30 Mayıs'ta Jeanne d’Arc adına bir festival düzenlenir.

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%75
%25

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap