Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Kamikazeler Hakkında Detaylı Bilgiler
 İlginçler   4161   03.02.19   03.02.19   0
kamikaze.jpg

Çoğunlukla kamikazeler hakkında tek bildiğimiz Japon intihar pilotu olduklarıdır. Fakat kamikazelerin hikayesi bu kadar kısa değildir. Bu makalemde kamikaze sözcüğünün anlamından, kamikazelerin 2. dünya savaşının seyrini nasıl değiştirdiğine, Japonlar'ın neden böyle bir yol seçtiklerine kadar kamikazeler hakkında bilinmeyen pek çok bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Kami - Kaze Ne Demektir?

Japonların inanç sistemini açıkladığım Şintoizm Nedir? adlı makalemde Japonların doğada yaşayan kutsal ruhlara inandıklarından bahsetmiştim. Kutsal ruhlara Japonca'da Kami denmektedir. Kaze ise rüzgar anlamına gelmektedir. Yani Kamikaze kutsal rüzgar ruhu anlamına gelir.

 

Kami - Kaze Sözcüğünün Ortaya Çıkışı

Sözcüğünün ortaya çıkışı 1200'lü yıllara dayanmaktadır. O yıllarda Moğollar'ın Asya'da kurduğu imparatorluk en parlak dönemini yaşamaktaydı. Moğol hükümdarı Kubilay Han imparatorluk sınırlarını doğuda genişletmek adına Japonya'ya bir sefer düzenlemek için harekete geçti. Hükmü altındaki Çin ve Kore'nin destekleriyle büyük bir donanma hazırlandı ve 1274 yılında Japonya'ya hareket emri verildi. Bir kaç Japon adasını işgal eden Moğollar Japon anakarasına yöneldi. Burada samuraylar ile Moğollar arasında kıyasıya bir savaş başladı. Moğollar taktik gereği geri çekilerek gemilerine bindiler. Bu esnada büyük bir fırtına çıktı ve çoğu geminin batmasına neden oldu. Böylece Moğollar'ın ilk istila denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. Kubilay Han Japonya istilasından vazgeçmedi ve 1281 yılında daha büyük bir donanma kurarak Japonya'ya gönderdi. Bunu öğrenen Japonların tek yapabildiği savaş için hazırlıklara başlamak ve dua etmekti. Sanki Japonların duası kabul olmuş gibi 15 Ağustos'ta büyük bir fırtına çıktı ve Moğol donanmasının çoğunu yok etti. Bu olaydan sonra Moğollar bir daha Japonya'yı istila edecek güce hiç bir zaman ulaşamadı. Japonlar'a göre Kami - Kaze (kutsal rüzgar ruhu) fırtınalar yaratarak Japonya'yı korumuştur.

 

Kamikazelerin Yükselişi

2. Dünya savaşında Japon pilotları uçakları hasar aldığında düşman gemilere intihar dalışı yapmaktaydı. Fakat bu durum sık rastlanan ve planlı bir durum değildi. 1944 yılında Pasifik Okyanusu'ndaki Amerika donanmasının ilerlemesi durdurulamıyor ve Japonlar büyük kayıplar veriyordu. Çarpışmalar çoğunlukla deniz savaşı şeklindeydi. Amerika'nın ilerlemesi devam ederken Yüzbaşı Okamura Haziran 1944'de Amerika donanmasını sadece bomba yüklü uçaklar ile intihar dalışı yaparak durdurabileceklerini açıkladı. Okamura meslektaşları ile bir araya gelerek bu yeni saldırı taktiğine uygun bomba ve uçak analizleri yapmaya başladı. İntihar saldırılarının organize şekilde başlaması Leyte Körfezi savaşında gerçekleşmiştir. Filipinler'de yer alan Leyte Körfezinde Japonlar ve Amerikalılar arasında bir deniz savaşı başlamıştır. Bu savaş 2. Dünya savaşının en büyük deniz savaşıdır. Yaklaşık 300 Amerikan gemisi ve 70 Japon gemisi savaşta yer almıştır. 25 Ekim 1944 yılında intihar dalışı eğitimi almış gönüllülerin oluşturduğu Kamikaze Özel Kuvvetleri ilk görevine çıkmıştır. Bu görevde 6 intihar pilotu Amerikan donanmasına saldırmış, bir kaç gemiye hasar vererek USS Saint Lo isimli uçak gemisini batırmışlardır. Sadece 6 uçakla büyük bir başarı sağladıklarını gören Japonlar kamikaze programını geliştirmiş ve farklı alanlarda uygulamışlardır.

 

Kamikazeler için Uçak ve Diğer Araçlar

Mitsubishi A6M Zero : 1940 yılında üretilmeye başlanan uçak Japonların kullandığı en yaygın savaş uçağıdır. Üretildiği tarihte dünyanın en iyi savaş uçağı ünvanını almıştır. Savaşın son yıllarında kamikazeler için yeniden dizayn edilmiştir.

  Kamikaze  

Yokosuka MXY7 OHKA (Kiraz Çiçeği) : Kamikazelerin ilk saldırılarında başarılı olmaları nedeniyle, düşmana daha çok zarar verebilmek için Yokosuka uçağı geliştirilmiştir. Uçağın burun kısmından kokpite kadar uzanan alanda büyük bir bomba bulunmaktadır. Uçağın menzili oldukça kısadır. Ayrıca bu uçak havalanamamakta büyük bir uçağa bağlanarak hedefin üstünde bırakılmaktadır. Yokosuka bir uçaktan ziyade insan kontrollü bir füze olarak kabul edilmektedir.

  Kamikaze  

Kaiten : Kamikazeler sadece havada değil denizde de görev yapmıştır. Kaiten adıyla üretilen mini denizaltılar gemilere, sahile yakın yerlere ve büyük denizaltılara eklenmiş, düşman gemilerine intihar saldırıları düzenlenmiştir. Yokosuka uçağında olduğu gibi pek çok tarihçi ve araştırmacı bu silahı bir denizaltı olarak değil, insan kontrollü torpido olarak kabul etmektedir.

  Kamikaze  

Banzai

Kamikazeler bir gemiye çarpmadan hemen önce "Banzai" şeklinde bağırırlardı. Banzai kelimesi "Tennoheika Banzai" kelimesinin kısaltılmış halidir. Anlamı "İmparator Çok Yaşa" 'dır. Şintoizm inancına göre imparator ve ailesi en önemli kutsal ruh olan Ametarasu (Güneş Ruhu) soyundan gelmekteydi. Bu nedenle imparator da kutsal olarak kabul edilmekteydi. Kamikazelerin yanında düşmana karşı intihar saldırısı yapan Japon piyadeleri de bu şekilde bağırmışlardır. Bu nedenle Japonlar tarafından gerçekleştirilen intihar saldırılarına Banzai Saldırısı adı verilmiştir.

 

Kiraz Çiçekleri

Kiraz çiçekleri yüzyıllardan beri Japonya'da farklı anlamlarda kullanılmıştır. Japonca kiraz çiçeklerine "Sakura" denmektedir. Samurayların olduğu çağlarda düşen bir kiraz çiçeği hayatını imparator için feda etmiş bir samuray ile özdeşleştirilmekteydi. Bu nedenle kamikazeler için de kiraz çiçeği sembolü kullanılmıştır. Kamikaze uçaklarına sakura figürleri çizilmiş, eğitimini alıp yola çıkan kamikazeler kiraz çiçekleri ile uğurlanmıştır. Ayrıca Kamikaze Özel Gücü dört alt gruba bölünmüş ve bu gruplara 1700 yıllarda yaşamış bir Japon şair olan Norigana'nın yazdığı Ölüm Şiiri'nde geçen isimler verilmiştir. Şiirdeki "Eğer birisi Japonya'nın Ruhu hakkında soru sorarsa, o kiraz çiçekleri dağında, yükselen güneşin kokusundadır" mısrası nedeniyle kamikazeler ile kiraz çiçekleri bir arada kullanılmaya başlanmıştır.

  Kamikaze  

Kamikazelerin Savaşa Olan Etkileri

Amerika Hava Kuvvetleri'ne göre 2. Dünya Savaşı'nda 2800 kamikaze saldırısı gerçekleşmiştir. Bu saldırılar sonucunda 34 gemi batırılmış, 368 gemi hasar almış, 5000'e yakın denizci hayatını kayberken, 5000'e yakın denizci de yaralanmıştır. Amerikalı Japon uzmanı olan Bill Gordon ise batan gemi sayısının 47 olduğunu açıklamıştır. Sonuçta kamikazeler düşmana yeterli hasar verememiştir. Bu durumun en büyük nedeni tecrübeli pilotların ilk saldırılarda ölmeleri ve yerine geçen pilotların yeterli tecrübeye sahip olmamalarıdır. Acemi pilotlar gemilere yaklaşamadan ya Amerikan uçakları tarafından ya da uçaksavarlar tarafından düşürülmüşlerdir. Buna rağmen kamikaze saldırıları Amerika ordusunda psikolojik yıpranmaya neden olmuş, Japonların ülkeleri için neler yapabileceklerini net şekilde göstermiştir. Bazı uzmanlara göre Amerika'nın Japonya' yı işgal etmek yerine atom bombası kullanması fikri kamikazeler nedeniyle ağırlık kazanmıştır.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap