Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Nota İsimleri Nereden Gelmektedir? (Müzik)
 İlginçler   3889   21.10.19   26.10.19   0
notaisimleri.jpg

Müziği sistematik olarak notalara döken ilk kişi Arezzolu Guido'dur. Guido 12. yüzyılda İtalya'nın Arezzo kentinde bir papazdı. Kilisede yapılan törenler sırasında ilahi söyleyenlerin ilahilerin bazı kısımlarını unuttuklarını gören Guido, bu tür aksaklıkların önüne geçmek ve ilahilerin çok daha hızlı öğrenilmesi amacıyla notaların olduğu bir sistem geliştirdi.

  Notaların İsimleri  

Guido sistemini oluştururken ilk olarak "Vaftizci Aziz John'a İlahi" isimli ilahiyi notalara dökmüştür (İncil'de Hz. İsa'yı vaftiz ettiği için Vaftizci Aziz John olarak isimlendirilen kişi, Kur'an 'daki Hz. Yahya'dır). Nota isimleri de bu ilahideki kelimelerin hecelerinden veya kelimelerin baş harflerinden gelmektedir. Aşağıda bu ilahinin Latincesini ve Türkçe çevirisini görebilirsiniz. (Nota isimleri kalın yazılmıştır)

   

İlahinin latincesine bakarsanız nota isimlerinin geldiği yerleri görebilirsiniz. Kalın olarak yazılan Ut, Re, Mi, Fa, Sol, La ve Si ilahideki sözcüklerin hecelerinden veya ilk harflerinden oluşturulmuştur.

 

Bu sistem ile Guido ilahilerin hatasız ve hızlıca öğrenilmesini sağlamıştır. Birkaç yıl içinde tüm İtalya'ya yayılan nota sistemi Papa'nın bile dikkatini çekmiş ve Guido'ya Papa ile bir görüşme fırsatı sağlamıştır.

 

1600'lü yıllarda müzisyen Giovanni Battista Doni, Ut notasının değiştirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Doni'ye göre Ut notası sessiz harf ile bittiğinden nota okumalarında zor telaffuz edilmekteydi. O yıllardaki müzik otoriteleri Doni'nin bu eleştirisini haklı bulmuş ve Ut notası Do ile (Doni'den gelmekte) değiştirilmiştir. Ayrıca Si notası tam bir ölçü elde etmek için bu yıllarda eklenmiştir. Si notası da Guido'nun izlediği yol gibi Vaftizci Aziz John'a İlahi'den türetilmiştir.

 

Guido'nun geliştirdiği sistem zamanla tüm Avrupa'ya yayılmış, pek çok besteci ve müzisyenin eklemeleri ile günümüzdeki şeklini almıştır. Aşağıdaki videoda Guido'nun notaları oluşturmakta kullandığı ilahiyi dinleyebilirsiniz.

 
   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap