Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Patlak Emniyet Kemeri Ne Demektir?
 İlginçler   28861   25.10.19   26.01.20   0
emniyetkemeri.jpg

Günümüz modern arabalarında emniyet kemerleri iki farklı mekanizmadan oluşmaktadır. Bunlar kilit sistemi ve aktif tutucu sistemidir. Kilit sistemi, emniyet kemerinin hızlıca çekildiği durumlarda veya kaza anında devreye girerek emniyet kemeri takmış kişilerin ileriye doğru savrulmalarını engelleyen mekanik bir sistemdir. Aktif tutucu sistem ise yine kaza anında devreye girerek emniyet kemeri takmış kişilerin koltuklarına sabitlenmesini sağlayan elektronik bir sistemdir.

 

Aktif tutucu sistemi sonradan geliştirilmiştir. Bu sistemin olmadığı eski arabalarda, sürücü ve yolcular emniyet kemeri taksalar bile kaza anında (emniyet kemeri kilitlenene kadar) hızla bir miktar ileriye savrulmakta ve özellikle boyun bölgesinde yaralanmalar olabilmekteydi. Bu durumu engellemek için aktif tutucu sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem kaza anında devreye girer ve emniyet kemeri takmış kişileri koluklarına sabitler.

  Emniyet Kemeri    

Emniyet kemeri aktif tutucu sistemi elektronik bir sistemdir ve genellikle hava yastığı sensörlerine bağlıdır. Hava yastıkları açıldığı anda bu sistem de devreye girer. Sistemin pek çok farklı çalışma mantığı olsa da genellikle gaz jeneratörleri ile çalışmaktadır. Kaza anında sistemin gaz jeneratörü çalışır ve gaz jeneratörü haznesindeki gaz yüksek basınçla dişli parçalara iletilir. Dişli parçaların hareketi ile emniyet kemeri sıkılaştırılır. Böylece sürücü veya yolcular koltuklarına sabitlenir.

 

Gaz jeneratörlerinin haznelerinde bulunan gaz tek kullanımlıktır. Yani sistem bir kere çalıştıktan sonra gaz jeneratörlerinin değiştirilmesi gerekir. Sanayi veya oto tamirci dilinde emniyet kemerinin patlak olması, aracın kaza yaptığını, bu kazada aktif tutucu sistemin devreye girdiğini ve gaz jeneratörlerinin boşaldığını belirtir. Jeneratörler değiştirilmez ise olası diğer kazada bu sistem çalışmaz. Ayrıca daha önce bahsettiğim gibi genellikle aktif tutucu sistem hava yastığı sensörlerine bağlıdır. Bu nedenle emniyet kemerlerinin patlak olması kaza yapan aracın hava yastığı açtığını da gösterir (Hava yastıkları için de değiştirme işlemleri yapılmalıdır).

   

Sistemdeki gaz jenetörlerinin durumu sürücü ekranındaki hava yastığı / emniyet kemeri uyarısı ile anlaşılabilir. Eğer bu ışık yanıyorsa güvenlik açısından aktif tutucu sistem ve hava yastıklarının kontrol edilmesi gerekir.

  Emniyet Kemeri  

Ne yazık ki pek çok ülkede güvenliği hiçe sayan araba satıcı ve tamircileri bu uyarı ışıklarını küçük işlemler ile söndürebilmektedir. Aktif tutucu sisteme eklenen dirençler sayesinde emniyet kemeri patlak olsa bile sürücü panelinde herhangi bir uyarı ışığı yanmaz. Bu nedenle emniyet kemerinin patlak olup olmadığını anlamak için en iyi yol aktif tutucu sistemi incelemek ve herhangi bir direnç ilavesi olmadığından emin olmaktır. Özellikle ikinci el araba satın alırken sürücü ekranında ışığı yanmıyor olsa bile emniyet kemerlerini ve hava yastıklarını uzman kişilere göstermek tavsiye edilmektedir. Aşağıdaki videoda emniyet kemeri aktif tutucunun testini izleyebilirsiniz.

 
   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%87
%13

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap