Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Sivrisinekler Karanlıkta Bizi Nasıl Bulur?
 İlginçler   6533   03.10.18   03.10.18   0
sivrisinek.jpg

Ne zehirli yılanlar, ne timsah, ne aslan, ne de köpek balıkları... Sivrisinekler açık ara dünyanın en ölümcül hayvanlarıdır. Bu küçük canlılar her sene yaklaşık 725.000 insanın ölümüne neden olmaktadırlar. Isırdıkları insanlara sıtma, dang humması, sarı humma, zika gibi pekçok hastalık bulaştırabilen sivrisinekler, oldukça gelişmiş donanımlara sahiptir. Bu donanımlar sayesinde karanlıkta bile avlarını kolaylıkla bulabilirler.

  Sivrisinek  

Öncelikle bizleri ısırıp kanımızı emen sivrisinekler dişi sivrisineklerdir. Erkek sivrisineklerin kan emmek için gerekli organları yoktur. Erkekler meyve nektarları ve özleri ile beslenirler. Dişiler yumurtalarının gelişimi için kandaki bazı bileşenlere gereksinim duyarlar ve bu yüzden kan emerler.

  Sivrisinek  

Dişi sivrisinekler yumurtalarını durgun su yüzeyine bırakırlar. Bu nedenle göl veya bataklık gibi alanlarda daha fazla sivrisinek görülür.

  Sivrisinek  

Dişi sivrisinekler kan emmek için 6 adet iğne şeklindeki organlarını deriye saplar. Bu organlardan ikisi deriyi kesmek için, ikisi kesiği ayırmak ve ayrı tutmak için, biri kanı emmek ve sonuncusu da kesiğe tükürük salgılamak için kullanılır. Tükürükte kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir tür protein vardır. Sivrisinek bu sayede kanı rahatlıkla emebilir.

  Sivrisinek  

Sivrisinek ısırığından sonra kaşınmamıza ve ısırık yerinin şişmesine neden olan sivrisineğin tükürüğündeki proteindir. Bu protein vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde olarak algılanır ve alerjik reaksiyonlar başlatılır. Bağışıklık sistemi vücuda giren bu proteini yok etmek için histamin adı verilen bir madde üretir. Histamin kan damarlarının genişlemesine, kaşıntıya ve şişmeye neden olur.

 

Sorumuza gelecek olursak, sivrisinekler karanlıkta avlarını nasıl bulur?

 

Sivrisinekler ilk olarak nefesle ortama verilen karbondioksiti algılayarak takip eder. Yapılan çalışmalar sivrisineklerin nefesle ortama salınan karbondioksiti 50 metre uzaklıktan bile algılayabildiklerini ortaya çıkarmıştır.

 

Ortamdaki karbondioksiti takip eden bir sivrisinek 10 metre uzaklıktan avını görmeye başlar.

 

Avına yaklaşan sivrisinek 20 santimetreden avının vücut ısısını algılar ve böylece avını bulur.

  Sivrisinek  

Bu muhteşem silahlara sahip sivrisinekler milyonlarca yıldır dünyada yaşamaktadırlar. 2013 yılında bulunan ve iyi korunmuş bir sivrisinek fosilinin 46 milyon yıl öncesine ait olduğu bulunmuştur. Dünyada canlılar oldukça bu başarılı avcılar da var olacaktır.

  Sivrisinek  

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%57
%43

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap