Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
IPv6 Nedir?
 Teknoloji   3511   22.11.19   22.11.19   0
ipv6.jpg

İnternete bağlı cihazlar (bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, kameralar...) IP adresi denilen sayısal adresler sayesinde bilgi alış-verişi yapabilmektedir. IP adresi olmayan cihazlar bilgi alış-verişi yapamayacağı için internete de bağlanamazlar. IP teknolojisinin kendi içinde farklı sürümleri vardır. En yeni sürüm 6 iken, en fazla kullanılan sürüm 4 'tür. Peki bu sürümler arasındaki farklar nelerdir? En yeni sürüm 6 ise neden hala 4 sürümünü kullanıyoruz? Bu makalemde bu sorulara cevaplar arayacağız.

 

IPv4

IPv4 (Internet Protocol Version 4 - İnternet Protokolü Sürüm 4) 1980'li yıllarda geliştirilen eski bir sürümdür. Bu sürüme göre IP adresleri

gibi aralarında nokta olan 4 sayıdan oluşur. Her sayı için üst sınır 255'dir. Bu nedenle IPv4 32 bitlik bir sisteme sahiptir ve en fazla 2 üzeri 32 yani yaklaşık olarak 4.3 milyar tane adres sağlayabilir. Bu da internete bağlanabilen cihazların sayısını belirler. Yani IPv4 ile internete bağlanabilen cihaz sayısı en fazla 4.3 milyardır. 1990'larda geliştiriciler internetin büyüme hızına bakarak IP adreslerinin ileride yeterli olmayacağını düşündüler ve yeni sürüm IP çalışmalarına başladılar.

 

IPv6

Yeterli sayıda IP adresi sağlamak için geliştirilen IPv6 1994 yılında duyurulmuştur. IP sürüm 6, sürüm 4'e göre oldukça farklı yapıdadır. Sürüm 6'daki IP adresleri

şeklindedir. İki nokta üst üste ile ayrılan ve onaltılık sayı sisteminden oluşan gruplar ile daha karmaşık IP adresleri oluşturulur. Bu sayede sürüm 6, 128 bitlik sisteme sahiptir. Yani bu sürüm toplamda 2 üzeri 128, yaklaşık 340 trilyon trilyon trilyon tane IP adresi sağlayabilir. Bu sayede internete bağlanabilen cihaz sınırı sorunu ortadan kalkmaktadır. Elbetteki yenilikler sadece adres sayısı ile sınırlı değildi. IPv6'nın diğer özelliklerine geçmeden bazı merak edilen soruları yanıtlayalım.

 

Soru 1 : Hali hazırda internete bağlı olarak çalışan tüm cihaz sayısı 4.3 milyarı zaten geçmektedir. O halde nasıl oluyor da hala IPv4 çoğunlukla kullanılabiliyor?

 

Cevap 1 : Bu sorun NAT (Network Address Translation - Ağ Adresi Tercümesi) teknolojisi ile aşılmıştır. Bildiğiniz gibi internete bağlanmak için modemlere ihtiyacımız vardır. Modemlere atanan IP, 4.3 milyar IP'den biridir fakat modem üzerinden internete bağlanan cihazların IP'leri modem tarafından atanmaktadır. Örneğin 1 evde internete bağlı 5 cihaz varsa bu cihazların IP'leri modem tarafından belirlenir (192.168.1.15 gibi), modemin IP'si ise IPv4 sürümünün atadığı IP adreslerinden biridir (127.25.44.244 gibi). Bu sayede bir bakıma IPv4'ün sayı sınırı artırılmıştır diyebiliriz. NAT sayesinde modem üzerinden internete bağlanan cihazlar 2 farklı IP'ye sahip olmaktadır. Bunlardan modemin cihaza atadığı IP özel IP (Private IP), modeme atanan IP ise kamu IP'si (Public IP) olarak isimlendirilir. Makale sonunda bu IP'lerin nasıl görüntüleneceği anlatılmaktadır.

 

Soru 2 : IPv6 en yeni teknoloji ise neden hala bu sisteme geçilmedi?

 

Cevap 2 : IPv6'ya geçiş oldukça yavaş gerçekleşmektedir. Bunun nedeni IPv6 sürümünün çalışabilmesi için ekipman anlamında yeni düzenlemelerin yapılma zorunluluğudur. Bu da internet sağlayıcıları için büyük maliyetler anlamına gelmektedir. Hali hazırda çalışan düzenli bir sistem varken pek çok internet sağlayıcı büyük yatırımlar yapmaktan kaçınmıştır. Bu nedenle hala IPv4 IP sağlamada büyük ölçüde kullanılmaktadır.

 

IPv4 ve IPv6 Karşılaştırmaları

 
IPv4 IPv6
IPv4 32 bit adres sistemine sahiptir. IPv6 128 bit adres sistemine sahiptir.
IPv4 yakşık 4.3 Milyar IP adresi üretebilir. IPv6 yakşık 340 trilyon trilyon trilyon IP üretebilir.
IPv4 sürümünde güvenlik, kullanılan programlara bağladır. IPv6 sürümünde IPSec (IP Security - IP Güvenlik) adında güvenliği kontrol eden dahili bir sistem bulunmaktadır.
IPv4 sürümünde şifreleme ve doğrulama hizmeti yoktur. IPv6 sürümünde şifreleme ve doğrulama hizmeti vardır.
IPv4 sürümünde bağlantı için ayarların yapılması gerekir. IPv6 sürümünde bağlantı için ayarlar otomatik olarak yapılır.
 

IP Adresleriniz Nasıl Görüntülenir?

Modeminize atanan IP numarasını görmek için bazı web sitelerinden yararlanabilirsiniz. Bu sitelerden en bilineni whatismyip.com 'dur. Siteye girdiğinizde modeminize atanan IPv4 ve varsa IPv6 değeriniz görüntülenir.

 

Modeminizin cihazınıza atadığı IP numarasını ise (windows işletim sisteminde) komut satırından görebilirsiniz. Bunun için "Windows" Tuşuna basarak "R" tuşuna basın ve "Çalıştır" penceresini açın. Yazı yazılacak kısma "cmd" yazarak komut satırını açın. Komut satırı açıldığında buraya "ipconfig /all" yazarsanız modeminizin bilgisayarınıza atadığı IP numarasını ve modeminizin arayüzüne ulaşmak için gerekli olan IP adresini görebilirsiniz.

  ipv6  

Eğer bir tarayıcının adres çubuğuna modeminizin arayüzüne ulaşmak için gerekli olan IP adresini yazarsanız modeminize ulaşabilir, bağlantı ayarlarınızı değiştirebilir, kablosuz bağlantınız için yeni şifreler belirleyebilir, internetinizin durumunu kontrol edebilirsiniz.

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%32
%34
%34

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap