Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Website Tarayıcı Kaydı
 Web-Tasarım   1929   08.11.17   09.11.17   0
tarayicihizayarlari.jpg

Bu makalemde websitemizin hızını artıracak yöntemlerden biri olan, tarayıcı kaydı yönteminden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi bir kullanıcının websitemize ulaşması için, öncelikle ulaşmak istediği sayfaya ait bilgilerin ve dosyaların, sunucumuzdan kullanıcının bilgisayarına indirilmesi gerekir. Tarayıcı, indirilen bütün bilgileri derler ve erişilmek istenen sayfayı oluşturarak kullanıcıya gösterir. Bu aşamada indirilen dosyalar için bir depolama sistemi oluşturabilir, böylece kullanıcı sayfanıza yeniden erişmek istediğinde, önceden indirilen ve kullanıcının bilgisayarına depolanan dosyalar kullanılarak, sayfa çok daha hızlı şekilde hazırlanabilir. Bu sayede sitemizin hızı artar.

 

Ayrıca websitemizin hızını artırmada kullanılan sıkıştırma yöntemiyle ilgili makaleme buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bu işlemi htaccess'e yazacağımız bazı kodlarla yapabilmekteyiz. Yazacağımız kodlar, hangi formatın ne kadarlık süre için depolanması gerektiği bilgilerini içerecek. Dikkat etmemiz gereken tek nokta, depolanma süresini uygun şekilde belirlemektir. Eğer bütün formatlar için çok uzun depolanma süresini seçersek, kullanıcı websitemizde yapacağımız bazı değişiklikleri göremez. Örneğin CSS dosyamızın depolanması için uzun bir süre belirlemişsek ve CSS dosyamıza bazı yeni düzenlemeler eklemişsek, kullanıcı yeni düzenlemeleri göremez. Çünkü kullanıcının bilgisayarında CSS dosyamızın eski hali depolanmıştır ve belirttiğimiz süre dolana kadar veya kullanıcı tarayıcı belleğini temizleyene kadar depolanan CSS dosyası kullanılır. Bu yüzden kullanıcı sitemize ulaşmak istediğinde önceden depolanmış CSS dosyası kullanılır. Yani kullanıcı yeni düzenlemeleri göremez. Formatlar için önerilen depolanma süresi, CSS ve JS dosyaları için 1 ay, resim dosyaları için 1 yıldır. Elbetteki websitenizde yaptığınız değişikliklerin sıklığı bu sürelerden tamamen farklı olabilir. O yüzden sitenizdeki değişikliklerin sıklığına göre depolanma sürelerini belirlemenizi öneririm.

 

Sürelerimizi dosyalarımızın değişiklik sıklığına göre belirlemişsek, kodlarımızı yazabiliriz. Depolama sistemi için iki yöntem kullanabiliriz. Bu yöntemler "mod_expires" ve "mod_headers" yöntemleridir. İki yöntemde aynı işlemi yapar ve aralarında küçük farklar vardır. Bu yöntemlerden en fazla kullanılan yöntem olan "mod_expires" yöntemini kullanalım.

 
<IfModule mod_expires.c>
	ExpiresActive On
	ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
	ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
	ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
	ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
	ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
	ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
	ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
	ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
	ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
	ExpiresDefault "access plus 2 days"
</IfModule>
 

Komutları htaccess dosyamıza yazdıktan (Dosyanın en üst kısmına) sonra dosyamızı kaydediyoruz. Eğer sürelerde değişiklik yapmak isterseniz, zamanları değiştirebilirsiniz. Geçerli zaman ifadeleri :

 
years
months
weeks
days
hours
minutes
seconds
 

şeklindedir. Zamanları bir arada da kullanabiliriz.

 
ExpiresByType image/png "access plus 6 months 3 days"
 

Yukarıdaki örnekte png türü resimlerin depolanma süresi 6 ay 3 gün olur.

 

Son olarak listede olmayan formatlar için de eklemeler yapabiliriz. Fakat bu ekleme için dosya türlerinin "MIME" formatında nasıl yazıldığını bilmemiz gerekir. Örneğimizde "image/jpg", jpg türü resim dosyasının "MIME" formatına göre yazımıdır. Diğer türlerin MIME formatında nasıl yazıldığına buradan ulaşabilir ve yeni format eklemesi yapabilirsiniz.

 

Gerekli işlemlerimizi yaptıysak depolanmanın olup olmadığını internette yer alan bazı sitelerde test edebilirsiniz. Bu sitelerden giftofspeed sitesini kullanabilirsiniz.

 

Eğer herşeyi hatasız yaptınız fakat depolama sisteminiz çalışmıyorsa, bu makalemi okuyarak, "mod_headers" modülünün Apache'de yüklü ve aktif olup olmadığının kontrolü ile ilgili yapılması gerekenlere göz atabilirsiniz.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap