Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Mirakülin : Tat Algımızı Değiştiren Protein
 Bilim   2924   13.10.19   13.10.19   0
miraculin.jpg

1725 yılında Fransız kaşif Marchais, Batı Afrika gezisinde yerli halkın yemeklerden önce bir meyve yediğini gözlemledi. Bu meyve özellikle tadı ekşi olan yiyeceklerin tadını tatlıya dönüştürüyordu. Örneğin bu meyveyi iyice çiğnedikten sonra limon yerseniz limonun tadını tatlı bir portakal gibi algılarsınız. Bu meyveye Mucize Meyve (İngilizcesi : Miracle Fruit) ismi verilmiştir.

 

Mucize meyve üzerindeki çalışmalar ilk defa 1968'de Japon bilim insanları tarafından başlatılmıştır. Bu tarihte meyvede bulunan ve tat değişikliğine neden olan protein belirlenerek bu proteine Mirakülin (İngilizcesi : Miraculin) ismi verilmiştir.

 

Dilimizde 5 tat için özelleşmiş hücreler bulunmaktadır. Acı, ekşi, tatlı, tuzlu ve umami. Umami, son yıllarda ayrı bir tat olarak kabul edilen ve özellikle Çin mutfağında fazlaca kullanılan Mono Sodyum Glutamat (MSG) tadıdır (Baharatlı, aromatik). Dilimizde sadece MSG'yi algılamak için özelleşmiş tat alma hücreleri bulunmuştur. Bu nedenle umami 5. tat olarak literatüre geçmiştir.

 

Mirakülin proteini tatsızdır. Mucize meyvesini çiğnediğimizde Mirakülin proteinleri dilimizde bir tabaka oluşturur. Tabakanın dilimizde kalma süresi en fazla 2 saattir. Bu süre içinde asidik bir yiyecek veya içecek tükettiğimizde (limon, elma, üzüm, sirke, zeytin, et, ekmek...) bu protein asitlik yüzünden şekil değiştirir. Proteinin aldığı şekil tatlı olarak algılanan moleküllerin yapısına oldukça benzer. Böylece tatlı tadı algılamada görevli hücreler elektrik sinyalleri ile algılanan tadın tatlı olduğunu beyne iletir.

  Mirakülin  

Aşağıdaki videoda (İngilizce) tablet haline getirilmiş Mirakülin proteinlerinin etkisini izleyebilirsiniz.

 
 

Tat almayı elektrik akımı ile değiştirmek de mümkündür. Ayrıntılı bilgiye Dijital Tat (Elektriksel Tat) isimli makaleden ulaşabilirsiniz.

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap