Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
 İlginçler   4621   22.02.20   01.03.20   0
kahve4.jpg

Evinizde kahve yapmak isterseniz en iyi sonuç için belirli kahve demleme yöntemlerini izlemeniz gerekir. Her yöntem ile elde edeceğiniz kahvenin aroması ve tadı farklıdır : sert, yumuşak, tatlımsı, acı, zengin aromalı... Bu yazımda dünyada en popüler altı kahve demleme yönteminden bahsetmek istiyorum.

 

Popüler kahve demleme yöntemlerini 4 sınıfta toplayabiliriz. Süzme, basma, sızdırma ve vakumlama. Şimdi bu sınıflara giren yöntemlerden en popülerlerini inceleyelim.

 

1- Kahve Külahı (Süzme)

Kahve külahı yönteminde koni şeklinde plastik, cam, paslanmaz çelik veya seramikten yapılmış kalıba kağıt bir filtre yerleştirilir. Koninin hemen altına ise kahvenin süzüleceği bir bardak konur. Yaklaşık 20 gram çekilmiş kahve, filtreye konarak 1 kahve kupası hacminde 80°C sıcaklığındaki su yavaş yavaş filtre üzerinde gezdirilerek ilave edilir. Sıcak su kahve özütünü alarak filtreden geçer ve alttaki bardağa yavaş yavaş dökülür.

 

Bu yöntemde her tür çekilmiş kahve kullanılabilir. İşlem 1 - 3 dakika arasında tamamlanır. İşlem için ekstra harcamalar sadece kahve konisi ve uygun kağıt filtrelerdir. Her işlemde yeni bir filtre kullanılır. İşlem sonunda sadece 1 bardak kahve elde edilir. Bu yöntem ile anılan markalardan en bilineni V60 'tır. Elde edilen kahve yumuşak içimlidir.

  Kahve  

2 - Chemex (Süzme)

Chemex (farklı telaffuzları olsa da en yaygını : Kemeks) kahve külahı yöntemine oldukça benzeyen bir yöntemdir. Yöntemde orta - kalın çekilmiş kahveler kullanılır. Ekipmanın alt kısmında sürahiye benzer bir kap bulunur. Bu sayede kahve külahı yönteminin aksine tek işlemde 6 bardağa kadar kahve elde edilebilir. Ayrıca chemex filtreleri daha farklıdır. Yöntemin işlemleri kahve külahı yöntemi işlemleri ile aynıdır. İki bardak kahve için 35 gram kalın çekilmiş kahve / 525 gram sıcak su oranı kullanılır.

 

Bu yöntem ile elde edilen kahveler tatlımsı ve dengelidir. Ayrıca elde edilen kahve asidik değildir.

 

Başlangıç Kahve - Su Oranı : 1 : 15 (gram)

  Kahve  

3 - French Press (Basma)

Bu yöntemde çekilmiş kahve suyun içinde beklediği için daha aromalı, daha yoğun tat elde edilir. Kalın çekilmiş yaklaşık 27 gram kahve French Press kabının içine konarak 405 gram sıcak su eklenir. 4 dakika demlenme süresi sonrasında filtreye basılarak kahve taneleri karışımdan ayrılır ve kahve bardağa alınır.

 

Ekstra Bilgi : French Press kabı ile ayrıca bitkisel çaylar da güzelce demlenebilir (Ihlamur, adaçayı gibi).

 

Başlangıç Kahve - Su Oranı : 1 : 15 (gram)

  Kahve  

4 - AeroPress (Basma)

AeroPress büyük bir şırıngaya benzetilebilir. Hava basıncı yardımı ile ince ve orta boyda çekilmiş kahveler diğer yöntemlere göre çok daha hızlı demlenir (yaklaşık 1 dakika). Sürenin kısa olmasından dolayı aeropress ile elde edilen kahvelerde acı tat yoktur.

 

Başlangıç Kahve - Su Oranı : 1 : 11 (gram)

  Kahve  

5 - Ocak Üstü (Sızdırma)

Ocak üstü (stovetop) kahvenin buhar ile demlendiği bir düzenektir. Düzenek 3 kısımdan oluşur. En alt kısma su eklenir, filtre haznesine ince - orta çekilmiş kahve konarak üst kapak kapatılır ve ocağa konur. En altta buharlaşan su filtredeki kahveden geçer ve kapakta bulunan delikten geçerek haznede birikir. Ocak üstü ile demlenen kahveler serttir. Bu demleme yöntemiyle 6 bardağa kadar kahve elde edilebilir. İşlemin süresi yaklaşık 5 dakikadır.

  Kahve  

6 - Sifon (Vakumlama)

Bu yöntemde 3 kısımdan oluşan bir düzenek kullanılır : Suyu ısıtacak bir ocak (veya elektrikli ısıtıcı), su haznesi ve kahve haznesi. İlk olarak kahve haznesine filtre takılır. Su haznesine yeterli miktarda sıcak su konur ve ocak yakılır. Bu sırada kahve haznesi de su haznesine takılır (henüz kahve ekleme işlemi yok). Su ısındıkça sıcaklık farkından dolayı su haznesindeki su kahve haznesine doğru hareket eder. Su haznesinden kahve haznesine su akışı kesilince kahve haznesine orta çekilmiş kahve konur ve 10 kere yavaş hızda karıştırılır. Ocak kapatılır ve kahve haznesi yavaşça karıştırılır. Bu sırada ısı dengesi kurulur ve üst kısımdaki demlenen kahve yerçekimi etkisi ile alt kısma dökülür. Arada filtre olduğu için alt kısma kahve taneleri geçemez.

 

Bu işlemde su kaynama noktasına ulaşmadan kahve demlenir. Bu da kahve aromasının daha belirgin olmasını sağlar.

 

Başlangıç Kahve - Su Oranı : 1 : 16 (gram)

  Kahve  

Serinin ilk makalesi Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta

Serinin ikinci makalesi Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri

Serinin dördüncü makalesi Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap